Historiek

 

Het Douviehuis kent sinds de jaren 1700 een rijke geschiedenis. Brouwerij, boerderij, herberg en locatie tijdens menig poëziezomers en verschillende edities van het kunstenfestival. 

 
 

© http://www.erfgoedhaltes.be/erfgoedhalte/watou

Herberg, Brouwerij, Boerderij

Brouwerij, herberg en boerderij gevestigd op de hoek van de Moenaardestraat en de Douvieweg, voormalig wethuis van de heerlijkheid Douvie, werd van 1700 tot circa 1860 uitgebaat door de familie van Uxeem. In die periode wordt de herberg ‘het schaek’ hernoemd tot ‘het damberd’. 

Vanaf 1868 wordt het huis uitgebaat door Francis Labey, die reeds brouwer was in Watou.  Deze komt echter snel daarna te overlijden en diens weduwe verkoopt de erfenis, bestaande uit de brouwerij en enkele café’s aan de overige familie. 

Tijdens het interbellum worden de brouwerij,  de boerderij met vele landbouwgronden geleid door de broers Jerome en Arthur Labey en enkele knechten. Het rechterdeel van het Douviehuis dient dan als winkel voor zus Rachel, die als hoedenmaakster haar ontwerpen aan de man probeerde brengen. Het linkerdeel en de voute fungeerden als herberg. 

In 1928 koopt Labey het Gemeentehuis op de grote markt en sluit de herberg bij de brouwerij. Bronnen beweren dat ook de de uitbating van brouwerij in de jaren ’40 na zware bombardementen wordt stopgezet. In 1967 wordt die brouwerij overgelaten een Feys in Roesbrugge. 

 
 
Als kunstwerken en gedichten los mogen rondlopen, buiten de beschuttende en geruststellende grenzen van het museum, de galerie of de dichtbundel, dan beginnen beelden, voorstellingen en betekenissen wild om zich heen te slaan waardoor er nieuwe, onverwachte en impertinente verbindingen ontstaan
— Hugo Brems, opening Poëziezomer 1993
 
 
Douviehuis-052.jpg

Poëzie en Kunst

Het was de dichter en oprichter van Poeziëzomers Watou Gwy Mandelinck die Roger Raveel (1921 - 2013) in 1993 uitnodigde om in Watou de brug te slaan tussen beeldende kunsten en poezië. 

Raveel trekt naar Watou en maakt het dichters als Remco Campert en Hugo Claus niet gemakkelijk. 

Voor toeschouwers voelt de poëzie vaak aan als onderschrift van de beeldende kunsten, gezien deze zeer in het oog springen door de schreeuwerige kleuren en het gebruik van grote vlakken wit. Het werk van Raveel is overheersend. De gevel van het intussen bouwvallige Douviehuis wordt dan ook meteen opgemerkt bij aankomst te Watou. 

meer over Kunstenfestival


 
© roger raveelmuseum

© roger raveelmuseum

Over Raveel

De in Machelen-aan-de-leie geboren Roger Raveel (1921 - 2013) wordt als één van de belangrijkste Belgische kunstenaars na WOII beschouwd. Na les te volgen aan de Stedelijke Academie van Deinze, studeert hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. 

De schilder, beeldhouwer en architect Giotto (1267-1337) was zijn eerste inspiratiebron.  In het begin van de jaren 50 leert hij via vriend Hugo Claus schilders als Karel Appel uit de Cobrabeweging kennen. Toch zal hij uiteindelijk  een andere weg uitslaan. 

Het abstracte en figuratieve gecombineerd is het voornaamste kenmerk van Raveels beeldende werk. Naast schilderen was Raveel ook een graficus. Prenten, vaak met zijn muze en vrouw Zulma als onderwerp, worden gecombineerd met de gedichten van goede vriend Hugo Claus. Het is dan ook niet vreemd dat het beeldhouwwerk van Claus op de Grote Markt van Raveels hand was.